E-Health
Heeft u klachten van het bewegingsapparaat, maar wilt u liever op dit moment geen afspraak in de praktijk, dan hebben wij mogelijk een oplossing voor u middels een E-consult.
Hoe werkt dit:
Onze fysiotherapeuten zijn, tijdens onze normale openingstijden, altijd telefonisch bereikbaar voor al uw vragen en/of het geven van adviezen.
Pas in deze, voor ons allen, moeilijke tijd goed op uzelf en op uw naasten.
De vereniging van Scoliosepatiënten trekt aan de bel. Ieder jaar komen circa 1.000 nieuwe patiënten bij, meestal meisjes tussen de tien en achttien jaar. Ouders, huisartsen en gymdocenten moeten volgens de vereniging alerter zijn op het herkennen van scoliose, een vergroeiing van de rug. Hierdoor kan de aandoening sneller worden ontdekt en een ingrijpende operatie worden voorkomen. Wat is nu precies scoliose en welke behandelingen zijn er hiervoor?
Reuma is een pijnlijke aandoening die wel 100 verschillende vormen kent. Reuma gaat gepaard met klachten bij het bewegen. Zo kunnen pijn en ontstekingen van gewrichten en/of pezen zorgen voor een afname van de beweeglijkheid van de gewrichten, de spierkracht en van het uithoudingsvermogen. Hierdoor kunnen er problemen ontstaan bij het uitvoeren van alledaagse activiteiten zoals lopen, opstaan uit bed of uit een stoel of aan- en uitkleden. U kunt de ene dag meer klachten ervaren dan de andere dag. Het kan moeilijk zijn om met deze wisselende klachten om te gaan en het maakt het vaak lastig om lichamelijk actief te blijven.
Vaak wordt er gezegd dat er weinig valt te doen aan reuma. Dat is niet waar. Voeding en beweging vormen samen een cruciale rol in de mate waarop u klachten ervaart.
Ieder jaar opnieuw verandert de inhoud van uw basispakket. Op 1 juni 2018 heeft de overheid aangekondigd wat de wijzigingen voor 2019 zijn. Wij hebben de veranderingen op het gebied van fysiotherapie voor u op een rijtje gezet.
Rugpijn. Een veel voorkomende klacht in onze fysiopraktijk waar verschillende behandelingen voor mogelijk zijn. De behandelingen kunnen u helpen om de klachten en pijn te verminderen en te werken aan herstel. Er zijn echter ook verschillende dingen die u buiten de fysiopraktijk kunt doen om zelf uw rugpijn te verminderen of verzachten. Wij geven u graag 5 tips die u helpen om uw rugpijn te verlichten.
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) hebben onderzoek gedaan naar de verschillen tussen basispolissen in 2018. Uit het onderzoek komt naar voren dat (zorg)consumenten het enerzijds moeilijk vinden om een zorgpolis te kiezen en anderzijds het erg veel moeite kost om een uiteindelijke keuze te maken. Geldt dat voor u ook? Heeft u nu het gevoel dat u de beste zorgverzekering heeft voor uw persoonlijke situatie?
Heeft u vaak stress? Ligt de werkdruk op uw werk erg hoog? Blijft u altijd maar doorgaan? Pas op dat u geen burn-out krijgt! Werkstress is beroepsziekte nummer één in Nederland. Wist u dat zelfs 14 procent van de werknemers jaarlijks burn-out klachten melden? Ruim 5 procent zit voor een langere periode thuis (gemiddeld 242 dagen). Wat is een burn-out, wat doet het met uw lichaam en wat kunnen wij hierin voor u betekenen? Dat leest u hier!
De temperaturen stijgen en het is erg warm buiten! Dit betekent: veel water drinken! Door deze temperaturen bent u geneigd om snel een flesje water leeg te drinken. Hoewel dit erg verleidelijk kan zijn en water natuurlijk goed is voor elk, is het niet verstandig om in een keer heel veel water te drinken. Waarom dit niet goed voor u is, dat leest u hier!
Een verkeerde beweging, een ongelukje, een sportblessure, een stijve nek door het te lang aannemen van een verkeerde of dezelfde houding… In ons vorige artikel heeft u kunnen lezen hoe de anamnese, het lichamelijk onderzoek en het advies er bij Fysiotherapie Zundert - Praktijk Kevenaar uit ziet. Wanneer u nog nooit bij de fysiotherapeut bent geweest, kan deze informatie zeer relevant zijn voor u. In het artikel van deze week leest u meer over onder andere de behandeling zelf en over de evaluatie.
Een verkeerde beweging, een ongelukje, een sportblessure, een stijve nek door het te lang aannemen van een verkeerde of dezelfde houding… Dit zijn allemaal voorbeelden waardoor u op de behandeltafel van Fysiotherapie Zundert - Praktijk Kevenaar terecht kunt komen. Ieder jaar bezoekt gemiddeld 1 op de vijf mensen een fysiotherapeut. U bent dus lang niet de enige! Bent u nog nooit bij Fysiotherapie Zundert - Praktijk Kevenaar geweest? Hieronder kunt u meer lezen over de stappen die u doorloopt wanneer u een afspraak maakt bij ons in de praktijk!
Uiteraard is voeding belangrijk voor iedereen maar wanneer u fanatiek sportbeoefenaar bent, heeft u vaak wat extra energie nodig. Deze energie zit vooral in koolhydraten, vetten en eiwitten. Naast deze voedingsstoffen, is het natuurlijk ook belangrijk om voldoende mineralen, vitaminen en vezels binnen te krijgen en voldoende te drinken. Sportvoeding en sportdrankjes zijn hierbij erg belangrijk!
Uit onderzoek van het Nivel Consumentenpanel Gezondheidszorg blijkt dat ruim 36% (1 op de 3 Nederlanders) lage gezondheidsvaardigheden heeft. Schrikbarend! Vaak hebben deze lage gezondheidsvaardigheden negatieve gevolgen voor de gezondheid. Deze mensen kunnen vaak minder goed omgaan met ziekte, maken meer fouten met het innemen van geneesmiddelen en moeten meer moeite doen om de informatie van een zorgverlener te begrijpen.
Hardlopen is één van de meest populaire sporten van Nederland. Voor velen is de start van het voorjaar ook de start van het hardloopseizoen. Wij zien echter veel mensen die een bezoek brengen aan de fysiotherapeut als gevolg van een hardloopblessure. Wanneer u net bent begonnen met hardlopen geldt de volgende regel: bouw het rustig op!
Vindt u het moeilijk om fit te blijven en uzelf te concentreren op uw werk? Logisch dat u na een tijdje in een dip belandt. Is uw concentratie na een paar koppen koffie nog steeds ver te zoeken? Wij hebben verschillende tips voor u op een rijtje gezet die ervoor zorgen dat u op uw werk fit en geconcentreerd blijft!
Wanneer u fanatiek sporter bent of juist een erg actieve leefstijl hebt, krijgt u eens in de zoveel tijd wel eens met een blessure te maken. Dit is bijna niet te vermijden! Wij begrijpen als geen ander hoe vervelend het voor u kan zijn wanneer u een tijdje niet meer kunt sporten, maar geen nood! Wist u dat u veel kunt leren van een opgelopen blessure? Hoe dan? Dat leest u hier!
Uit recente onderzoekscijfers van Volksgezondheidenzorg.nlblijkt dat Nederlanders gemiddeld 8,7 uren per dag zitten! Dit is het hoogst van heel Europa. Op zijn zachts gezegd, is dit zorgwekkend te noemen. Er wordt niet voor niets gezegd dat zitten het nieuwe roken is!
De laatste jaren ziet de NIVEL Zorgregistraties een stijging in het aantal kinderen die met rugklachten en nekklachten een bezoek brengen aan de fysiotherapeut of oefentherapeut. Wat hiervan de oorzaak is? Mogelijk kunnen deze klachten optreden door tablets en smartphones.
Bewegen is een breed begrip. Wat verstaat u onder bewegen? Een stukje lopen? Een uur doorbrengen in de sportschool? Naar uw werk fietsen? De trap oplopen? Voor iedereen betekent ‘bewegen’ iets anders, maar dit betekent niet dat het voor de een minder belangrijk is dan de ander. Beweging is namelijk goed voor iedereen!
Iedereen heeft tegenwoordig een smartphone, tablet of een ander mobiel apparaat waar meerdere keren per dag gebruik van wordt gemaakt. Het voordeel: we zijn meer verbonden met elkaar, maar dit heeft ook grote gevolgen voor uw lichaam! U neemt tijdens het appen, sms’en, surfen op internet en social media een gebogen houding aan en dit is erg slecht voor uw lichaam!
Runningtherapie is er voor mensen met diverse klachten, die om uiteenlopende redenen niet makkelijk op eigen kracht tot bewegen komen.
Wist u dat ruim 3 miljoen mensen in Nederland naar de fysiotherapeut gaan? Wanneer maakt u er gebruik van? Na een operatie, ongeval of na het oplopen van een blessure? Heeft u nog nooit gebruik gemaakt van onze diensten omdat u niet weet met welke klachten en voor welke doeleinden u bij ons terecht kunt? Wij horen dit vaker. U kunt bij onze fysiotherapiepraktijk in Zundert terecht voor heel veel verschillende aandoeningen. Waarbij afhankelijk van de aandoening, bekijken welke therapie of training het beste resultaat oplevert.
In Nederland wordt er middels valpreventie cursussen steeds meer aandacht besteed aan het probleem van vallen onder ouderen. Dit is ook opgevallen in Amerika! In januari wijdde The New York Times er een heel artikel aan, waarin onder meer verslag wordt gedaan van de cursus ‘Vallen Verleden Tijd’, die WIJKfysio geeft aan ouderen in Leusden.
Het nieuwe jaar is gestart met een uitbreiding in het basispakket van de zorgverzekering. Fysiotherapie bij artrose werd al vergoed uit de aanvullende verzekering. Patiënten met artrose aan de heup- en kniegewrichten krijgen nu sinds 1 januari 2018 de eerste 12 behandelingen met fysio- en oefentherapie vergoed vanuit de basisverzekering.
Het wintersportseizoen is in volle gang! Ga jij ook de sneeuw opzoeken of ben je al geweest? Misschien twijfel je omdat je nog steeds last hebt van een oude blessure of omdat je juist bang bent om een blessure op te lopen... Praktijk Kevenaar helpt je graag om het meeste uit jouw wintersportvakantie te halen!
De premies van de zorgverzekeringen voor 2018 zijn alweer enkele weken bekend. De basisverzekering stijgt gemiddeld gezien maar met enkele euro’s. Echter geldt dat niet voor de aanvullende verzekeringen, die bij sommige verzekeraars veel duurder wordt. En in andere gevallen blijft de premie wel hetzelfde, maar wordt er flink bezuinigd op de dekking.
Zorgverzekeraars bezuinigen in 2018 flink op dekking fysiotherapie. Heeft u een aanvullende zorgverzekering gekozen vanwege de dekking voor fysiotherapie? Let dan op in 2018 verandert er veel met betrekking tot de dekking voor fysiotherapie. Zorg dat u niet voor een onaangename verrassing komt te staan. Verdiep u goed in de veranderingen. Dit is het moment om over te stappen!
Uiteenlopende klachten en voor geen enkel persoon hetzelfde..
Drs. Lonneke van Berkel (vakreferent NPi en bewegingswetenschapper) heeft onderzoek gedaan naar het effect van trainen bij 65-plussers. Uit dit onderzoek blijkt dat trainen het valrisico verlaagt bij zelfstandig wonende ouderen, dat er minder valincidenten plaatsvinden door multifactoriële interventies en dat preventieve inname van vitamine D wordt afgeraden. Waarom? Dat leest u hieronder!
De vakantie is voorbij en ook de zon laat zich steeds minder vaak zien. Helaas! Kortom: de vakantiemodus kan dus weer uit! Heeft u tijdens uw vakantie moeite gehad om in beweging te blijven? Dan heeft u waarschijnlijk optimaal van uw vakantie kunnen genieten door lekker niks te doen! Nu is de vakantieperiode toch echt ten einde en wordt het weer tijd om de draad op te pakken! Hoe u dit kunt doen, dat leest u hieronder.
Uit recente onderzoekscijfers van Volksgezondheidenzorg.nl blijkt dat Nederlanders gemiddeld 8,7 uren per dag zitten! Dit is het hoogst van heel Europa. Op zijn zachts gezegd, is dit zorgwekkend te noemen. Er wordt niet voor niets gezegd dat zitten het nieuwe roken is!
Fysiotherapie is bij een gescheurde meniscus vaak net zo effectief als een operatie, concludeert het Amsterdamse ziekenhuis OLVG na het uitvoeren van een onderzoek onder 300 patiënten.
Een operatie is iets waar niemand op zit te wachten, maar soms is het onvermijdelijk. Een operatie heeft grote invloed op het functioneren van uw lichaam. Bent u geopereerd aan uw nek, rug, heup, knie, enkel, schouder of elleboog? Dan zult u daarna waarschijnlijk moeten revalideren. Dit vraagt fysiek veel van u. Of het nu om een nieuwe heup, een hernia of uw enkel gaat, uit onderzoek blijkt: hoe fitter u het ziekenhuis in gaat, hoe beter u eruit komt.
De nieuwe zorgverzekering polissen zijn vorige week allemaal bekend gemaakt. Het is vanaf nu mogelijk om over te stappen van zorgverzekering voor 2019. Uit een berekening van Zorgwijzer blijkt dat de onderlinge verschillen tussen zorgverzekeringspolissen groter zijn dan dat ze ooit zijn geweest!
Op de website hoewordje100.nl kwamen wij een interessant artikel tegen over het effect van zout en suiker bij een hoge bloeddruk, geschreven door De Nederlandse arts William Cortvriendt.
Onderzoeksbureau Nivel heeft recent onderzoek verricht welke patiënten zelf contact opnemen met een fysiotherapiepraktijk (DTF), zonder verwijzing van een huisarts of andere medisch specialist.
Heeft u COPD of kent u iemand met COPD? Lees dan dit bericht goed! Vanaf 1 januari 2019 wordt oefentherapie bij COPD namelijk vergoed vanaf de eerste behandeling. De minister heeft dit besloten vanwege de wetenschappelijke effectiviteit van revalidatie bij COPD.
Op Fysioforum kwamen wij een interessant artikel tegen. Het gaat over het positieve effect van krachttraining op jongeren met overgewicht!
Goed nieuws voor ons fysiotherapeuten, want voor steeds meer aandoeningen wordt de toegevoegde waarde van fysiotherapie wetenschappelijk aangetoond. Dit komt enerzijds omdat er steeds meer mensen een chronische aandoening hebben en anderzijds omdat het merendeel van de bevolking bezig is met een gezonde leefstijl waar goede voeding en beweging bij horen.
Bewegen is gezond dat weten we allemaal, maar hoeveel beweging heeft u nu echt nodig? RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) stellen beweegrichtlijnen vast en meten vervolgens hoeveel Nederlanders voldoen aan deze beweegrichtlijnen. De beweegrichtlijnen gaan over de hoeveelheid lichaamsbeweging die nodig is voor een goede gezondheid.
Diabetes is één van de meest voorkomende chronische ziektes in Nederland, maar wist u ook dat het ook één van de belangrijkste doodsoorzaken is in ons land? Ruim 1 miljoen Nederlanders hebben diabetes en dit aantal stijgt nog altijd snel.
Ruim 4 miljoen Nederlanders hebben last van hooikoorts en gebruiken regelmatig medicatie om dit tegen te gaan! Wist u dat wij fysiotherapeuten hier hulp bij kunnen bieden en daardoor het medicatiegebruik dus overbodig maken?
We kunnen langer leven met minder kwalen, tenminste dat geeft verouderings-onderzoeker Andrea Maier aan. Het geheime recept? Spierballen kweken!
De zon laat zich al regelmatig zien, de terrassen vullen zich alweer aardig, de fietsen worden uit de schuur gehaald en de dagen worden langer, dat kan maar 1 ding betekenen; de lente is begonnen!
We vergeten al snel dat bewegen essentieel voor een goede gemoedstoestand. Immers; een fit lichaam helpt bij een gezonde geest! April is de perfecte maand om uw wandelschoenen aan te trekken en lekker naar buiten te gaan. Dagelijks een half uurtje wandelen, kan namelijk geen pil tegenop. Het zorgt voor vermindering van stress, uw hart- en longen worden er sterker van, uw geheugen wordt beter en het prikkelt de creatieve geest! Daarnaast is het ook nog één van de meest verantwoorde manieren van bewegen en mooi meegenomen is dat u er ook nog (flink) van kunt afvallen
Dat bewegen een positief effect heeft op de gezondheid, mag inmiddels wel duidelijk zijn. Echter hoeveel beweging er nodig is en op welke manier, daar verschillen de meningen nog wel eens over. In de Verenigde Staten zijn eind 2018 ook nieuwe richtlijnen voor bewegen gepubliceerd in het tijdschrift JAMA (Journal of the American Medical Association). De belangrijkste verandering ten opzichte van de vorige richtlijn uit 2008 is dat zelfs een klein beetje bewegen al heel veel gezondheidswinst oplevert.
Wist u dat miljoenen zenuwuitlopers ervoor zorgen dat uw zenuwcellen verbonden blijven en zo uw zenuwstelsel intact blijft? Normaal gesproken zou dit zo moeten werken, alleen helaas zijn er ook miljoenen mensen waar dit niet zo gaat. MS is een van de ziektes waar op dit moment nog niet veel tegen te doen valt en helaas is het (nog) niet geneesbaar. Kunt u er dan helemaal niets tegen doen? Jawel! Fysiotherapie kan u hierin begeleiden. Blijven bewegen en aan de slag gaan met een therapeut helpt!
Gemiddeld drinken wij zo'n vijf glazen water per dag, omgerekend een liter. Het Voedingscentrum raadt echter zeven tot tien glazen water aan, maar dit haalt slechts 15 procent van de Nederlanders. Dat blijkt uit een watertest van zorgverzekeraar Menzis onder tienduizend mensen.
Gemiddeld is bijna de helft van alle werkenden wel een keer per jaar ziek. De tijdsduur van het ziekteverzuim loopt nogal uiteen. Gemiddeld zijn mensen 7 dagen per jaar ziek, echter er is een steeds grotere groep mensen die langdurig uitvalt (meer dan 104 dagen op jaarbasis) of zich frequent ziekmelden. Uit een onderzoek van Volksgezondheid komt naar voren dat 23,9% van de werknemers die hebben verzuimd, hun meest recente ziekteverzuim deels (14,7%) of hoofdzakelijk (9,2%) door het werk kwam. Dat is bijna een kwart van het verzuim!