Kijkje in de anatomie - Buikspieren | Praktijk Kevenaar • fysiotherapie en orthopedische manuele therapie • Zundert
076 - 597 61 73

Kijkje in de anatomie - Buikspieren

Kijkje in de anatomie – De functie van buikspieren

Deze maand nemen wij wederom een kijkje in de anatomie van de mens, waarbij wij ditmaal de buikspieren uitlichten. In de zomermaanden bent u zich wellicht meer bewust van uw buikspieren, of het gebrek aan buikspieren, dan in de wintermaanden. Maar welke spieren zitten er nu eigenlijk in uw buik en wat is de functie van de verschillende buikspieren? In dit artikel leggen wij de anatomie van buikspieren in een notendop uit, zodat u precies weet wat u traint. Hierdoor kunt u gerichter aan de slag.

Onderverdeling van buikspieren

De belangrijkste buikspieren zijn:

  • Dwarse buikspier (transversus abdominis)

  • Rechte buikspier (rectus abdominis)

  • Schuine buikspieren (obliquus abdominis)

Deze spieren vormen een stevige wand met als taak het beschermen van de ingewanden. Het helpt om de rechtopstaande houding te behouden. Ook helpen deze spieren bij het uitademen en beschermen ze het lichaam als er druk ontstaat, zoals bij bijvoorbeeld niezen, hoesten en tillen. Hieronder worden deze spieren 1 voor 1 omschreven.

Dwarse buikspier

De schuine buikspier (transversus abdominis-spier) is de diepste van de buikspieren. Dit is een dwarse buikspier die onze organen beschermt. Deze buikspier, ook wel spierkorset genoemd, verbindt de linker- en rechterzijde van het lichaam met elkaar en is ook verbonden met de rugspieren. De belangrijkste taken zijn: het stabiliseren van de romp en het handhaven van de interne buikdruk. De spiervezels van deze spier staan dwars op de spiervezels van de rechte buikspier. Deze spieren houden vooral de darmen op hun plek en spelen een rol in de buikademhaling.

Rechte buikspier

De rechte buikspier (rectus abdominis) is een lange spier die zich over de gehele lengte van de voorste buikwand uitstrekt. Dit is de buitenste laag van de buikspieren. Dit zorgt ervoor dat u voorover en achterover kunt buigen. Bij het samentrekken hiervan heeft de spier de karakteristieke hobbels of uitstulpingen die gewoonlijk de sixpack' worden genoemd. De belangrijkste functie van deze spier is het bewegen van het lichaam tussen de ribbenkast en het bekken.

Rechte buikspier: de sixpack

Een sixpack is eigenlijk het product van de contouren die zichtbaar worden van de rechte buikspier. Om een sixpack te krijgen, moeten alle buikspieren intensief getraind worden en er dient op voeding te worden gelet. Als er te veel vet in de buikregio zit, is deze spier minder goed of helemaal niet zichtbaar.

Het trainen van een sixpack

1.
Ruglig, knieën gebogen, voeten plat op de grond, handen in de nek: rustig op komen met hoofd en schouders los van de grond, (blijf naar plafond kijken en hou de armen breed) en weer terug. 2 a 3 series met ca. 30 sec pauze

2.
Ruglig, knieën gebogen, voeten plat op de grond: rug aandrukken, voeten net los van de grond tillen,  3 sec. vasthouden en weer neerzetten.  2 a 3 series met ca. 30 sec pauze
De essentie van deze oefening is dat de rug gedurende de hele oefening goed aangedrukt blijft aan de grond.

3.
Ruglig, knieën gebogen, voeten plat op de grond: rug aandrukken, knieën naar de borst brengen en weer terug, met de hielen even de grond aantikken en weer opnieuw richting borst.

De essentie van deze oefening is dat de rug gedurende de hele oefening goed aangedrukt blijft aan de grond.

Schuine buikspieren

De schuine buikspieren (obliquus abdominis) bevinden zich aan weerszijden van de rechte buikspier en lopen van de onderste ribben tot in de schaamstreek. De schuine buikspieren bestaan in feite uit twee 'lagen': de interne schuine buikspieren en dwars daarop, met de spiervezels in de tegengestelde richting, de oppervlakkig gelegen externe schuine buikspieren. De schuine buikspieren zijn hoofdzakelijk verantwoordelijk voor het draaien en zijwaarts buigen van de romp. 

Buikspierblessure

De buikspierblessure is een verrekking of scheurtje van één van de buikspieren. Buikspierblessures komen voornamelijk voor bij tennissers. De belangrijkste oorzaak is de herhaalde, plotselinge aanspanning van de uitgerekte en op spanning staande buikspieren tijdens het opslaan van de bal. De blessure treedt vaak op tegen het einde van een wedstrijd, wanneer de speler door te veel en te lang serveren vermoeid is geraakt.

Heeft u een buikspierblessure opgelopen? Neem contact op met Praktijk Kevenaar in Zundert

Heeft u een buikspierblessure opgelopen? Bij Praktijk Kevenaar kunnen wij u helpen. Wilt u meer informatie over dit onderwerp of wilt u trainingsadvies? Neem contact met ons op, bel naar 076-5976173 of stuur een mail naar info@praktijkkevenaar.nl en wij helpen u verder!