Als u te horen krijgt dat u kanker heeft, kan er veel veranderen in uw leven en dat van uw naasten. Niet alleen lichamelijk, maar ook emotioneel krijgt u veel te verwerken. Angst, onzekerheid, woede en verdriet zijn emoties die bij het ziektebeeld kunnen horen. De ziekte kan ook vragen oproepen als: waarom ik, wat gebeurt er met mijn partner, mijn kinderen, hoe moet ik verder? Het laatste waar u waarschijnlijk aan denkt, is aan het op peil houden van uw conditie. Echter dit is wel uitermate belangrijk.
Trainingsprogramma bij kanker
Als u (zware) behandelingen tegen kanker moet ondergaan, of ondergaan heeft, denkt u vermoedelijk niet als eerste aan het op peil houden van uw conditie. Toch is het belangrijk voor uw herstel om hier wel mee bezig te zijn. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het veel voordelen heeft om tijdens de behandeling tegen kanker een speciaal daarvoor ontwikkeld trainingsprogramma te volgen.
Bewegen is goed tegen diabetes, depressies en hart- en vaatziekten, dit is iets wat algemeen bekend is. Maar dat bewegen een bescherming biedt tegen kanker is minder bekend. Inmiddels is bewezen dat dit de kans op kanker verlaagt. Daarnaast helpt meer bewegen ook bij een beter herstel van kanker. Als u kanker heeft en daarvoor wordt behandeld, is de kans groot dat u vermoeid raakt. Maar juist door veel te bewegen bij kanker of juist te sporten, wordt deze vermoeidheid tegengegaan.
U behoudt langer uw fitheid en spierkracht
U heeft minder last van misselijkheid, vermoeidheid, of pijn
U verdraagt de chemotherapie beter
U heeft een lager risico op voortijdig stoppen van de behandeling
Het herstel na afloop van de behandeling gaat sneller omdat u nog fit bent
U voelt zich sneller weer fit
Uw spierkracht komt eerder terug
U heeft minder lang last van vermoeidheidsklachten
U kunt sneller uw dagelijkse activiteiten hervatten
Kortom:
Wie bij de diagnose kanker een goede conditie en spiermassa heeft, zal een behandeling beter doorstaan. Chemotherapie is beter te verdragen als u voldoende blijft bewegen. Ook verkleint u daarmee het risico om voortijdig te stoppen met de behandeling.
Fysiotherapie bij kanker
Onze oncologiefysiotherapeuten helpen u bij klachten die zijn ontstaan door de ziekte zelf maar ook bij klachten die zijn ontstaan door de behandeling. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan pijn, spanningsklachten en verminderde spierkracht.
Een oncologiefysiotherapeut is gespecialiseerd in de behandeling, begeleiding en coaching van patiënten tijdens en na de behandeling van kanker. Ook heeft onze oncologiefysiotherapeut een zogenaamde signaleringsfunctie. Dit houdt in dat er ook wordt gelet op andere symptomen of klachten. Als deze worden geconstateerd, wordt er in overleg met u gekeken in hoeverre het nodig is om gepaste andere medische hulp in te schakelen. Heeft u bijvoorbeeld door de kanker ook ernstige bekkenklachten? Dan kan het nodig zijn om ook een bekkenfysiotherapeut in te schakelen. Bent u door de kanker enorm afgevallen of juist aangekomen? Dan wordt er een diëtiste ingeschakeld.
De behandeling van onze oncologiefysiotherapeut is voor iedereen anders, omdat er verschillende fasen van kanker bestaan. Soms is de behandeling voornamelijk gericht op herstel, soms is het gericht op behoud van de kwaliteit van leven. Het is dan ook moeilijk om te omschrijven wat een behandeling precies inhoudt. Het kan zijn dat u geholpen wilt worden met het op peil houden van uw conditie, of behoefte heeft aan leefstijladvies en activiteiten die u het beste kunt ondernemen.
trainen om weer sterk te worden na de behandeling
trainen om tijdens de behandeling het conditieverlies te beperken
behandeling om het lichaam weer goed te kunnen bewegen - bijvoorbeeld de schouder beweeglijk maken na een operatie.
opbouwen van spierkracht
Om ervoor te zorgen dat het leven van (voormalige) kankerpatënten prettiger wordt, bieden we, naast oncologiefysiotherapie, verschillende vormen van gespecialiseerde fysiotherapie aan, gericht op de verschillende fases en vormen van kanker.