Sportrevalidatie

Wat is sportrevalidatie?

Sportrevalidatie is een speciaal onderdeel binnen de fysiotherapie die zich richt op het voorkomen en genezen van sportgerelateerde blessures. Sport en beweging zijn cruciaal voor onze mentale en fysieke gezondheid. Wanneer u aan actieve sportbeoefening doet, kan het zijn dat u een blessure oploopt tijdens het sporten.

Sportrevalidatie wordt niet uitsluitend ingezet bij (top) sporters, maar bij alle patiënten die graag meer willen sporten en bewegen of wanneer er sprake is van een (sport)blessure. Bij Praktijk Kevenaar hebben we jarenlange ervaring in het succesvol toepassen van sportrevalidatie bij onze patiënten.

Wanneer sportrevalidatie?

Als u na een blessure of ander lichamelijk letsel weer op uw oude niveau wilt komen, of uw prestaties wilt verbeteren is sportrevalidatie een uitstekende oplossing. Tijdens uw sportrevalidatie behandelingen wordt er gekeken naar uw belastbaarheid, (sport)verleden, conditie en doelen voor de toekomst. Ook het type en de manier van sportbeoefening is belangrijk voor uw revalidatie. Een voetballer uit de eerste divisie heeft immers andere begeleiding nodig dan een prof wielrenner, marathon loper of een ruiter.

Waar reguliere fysiotherapie meer geschikt is voor het behandelen van algemene klachten, blessures en aandoeningen, richten we ons met sportrevalidatie meer op lichamelijke klachten als gevolg van sportbeoefening door middel van hersteltraining. Deze vorm van therapie is uitermate geschikt voor patiënten die sporten en hiervan weerhouden worden door chronische of acute blessures. Ook behandelen wij sporters die moeten herstellen van een trauma of operatie door hen te begeleiden nar het oude niveau. Daarnaast helpen wij sporters die hun prestaties willen verbeteren door hun belastbaarheid met kleine stapjes te verhogen. Dit is van belang om overbelasting te voorkomen.

Onze sport fysiotherapeuten stellen altijd een behandelplan op maat op, waarbij naast het behandelen van de blessure ook wordt gekeken hoe we de risico’s op een volgende blessure kunnen minimaliseren. Maar ook het bespreken van uw persoonlijke doelen maakt onderdeel uit van uw sport revalidatie traject. Sommige (top)sporters willen zo snel mogelijk weer op topniveau presteren, terwijl anderen liever op een lager niveau aan de slag gaan.

Onze fysiotherapeuten zullen met u stap voor stap bekijken hoe het herstel gaat en hier de trainingsintensiteit op aanpassen met als doel dat u uiteindelijk terug op een voor u bevredigend niveau kan sporten en bewegen. Ook het voorkomen van (nieuwe) blessures is hier een onderdeel van.

Soms is het nodig om een combinatie van verschillende therapieën in te zetten om het beste resultaat te bereiken, hierbij kunt u denken aan leefstijlcoaching, voedingsadvies, sportmassages, dry needling, manuele therapie of shockwave therapie.

In eerste instantie zullen we u helpen met uw herstel na een blessure. Dit doen we door de getroffen spieren en gewrichten te behandelen en door lichaamsdelen te trainen die nog wel belastbaar zijn. Wanneer uw lijf hersteld is zal de actieve revalidatie starten om het aangedane lichaamsdeel weer volledig op kracht te krijgen. Ook zien wij patiënten die simpelweg meer willen bewegen, maar niet goed weten hoe. Dit kan zijn doordat ze lang niet gesport hebben of doordat de levensomstandigheden veranderd zijn, zoals bijvoorbeeld ziekte.

Wanneer u een afspraak heeft gemaakt bij een van onze therapeuten die gespecialiseerd zijn in sportrevalidatie vindt er een intake, ofwel anamnese plaats. Tijdens een vraaggesprek probeert de fysiotherapeut in kaart te brengen wat uw persoonlijke doelen, leefstijl, achtergrond, conditie, dagelijkse activiteiten en klachten zijn. Aanvullend worden een aantal lichamelijke tests bij u uitgevoerd, zoals een conditie- en fitheidstest om in te schatten hoe belastbaar u bent. Soms biedt dit onvoldoende duidelijkheid en kan de fysiotherapeut een echografie maken op de plek waar de blessure zich bevind. Nadat de anamnese is opgesteld maakt de fysiotherapeut een persoonlijk behandelplan dat past bij uw huidige situatie, doelen en leefstijl. Iedere sporter heeft immers andere doelen en sport op een ander niveau. Uw persoonlijke behandelplan omvat een bepaald aantal behandelingen dat vereist is om uw prestaties te verbeteren en/of om u zo snel mogelijk van uw lichamelijke ongemakken en klachten af te helpen.

Wordt sportrevalidatie vergoed?

Praktijk Kevenaar is gespecialiseerd in sport revalidatie en heeft contracten en afspraken met zo goed als alle zorgverzekeraars in Nederland. In vrijwel alle gevallen wordt sportrevalidatie volledig vergoed vanuit uw aanvullende zorgverzekering wanneer dit vereist is voor uw herstel. Heeft u last van een acute blessure, chronische klachten of wilt u uw sportprestaties simpelweg verbeteren? Maak dan eenvoudig een afspraak via onze website of neem telefonisch contact met ons op.