Wat is een echografie?
Wanneer u aan een echografie denkt, denkt u vast niet direct aan uw fysiotherapeut. Hoewel de echografie hoofdzakelijk wordt gebruikt bij zwangerschappen, is het maken van een echo bij Praktijk Kevenaar inmiddels een vertrouwde manier om uw klachten beter in beeld te brengen. Praktijk Kevenaar Fysiotherapie is een van de weinige fysiotherapie praktijken in Noord-Brabant die beschikt over deze mogelijkheid.
Als u last heeft van acute of aanhoudende klachten die niet direct een aanwijsbare oorzaak hebben kan het maken van een echo een uitkomst bieden. Tijdens een echografie worden weefsels, pezen, spieren, slijmbeurzen en banden zichtbaar op een monitor, door het weerkaatsen van geluidsgolven die niet hoorbaar zijn voor de mens. De geluidsgolven worden opgevangen via de transducer die over de huid wordt bewogen, waardoor de fysiotherapeut uw onderliggende structuren in beeld krijgt.
Wanneer een echografie?
Het maken van een echo is geen behandeling op zich, maar een extra hulpmiddel om de juiste diagnose te stellen. De fysiotherapeuten van Praktijk Kevenaar kunnen ervoor kiezen om een echo te maken wanneer u klachten ervaart die moeilijk of nauwelijks te zien zijn aan de oppervlakte. Hierbij kunt u denken aan klachten zoals een tenniselleboog, hielspoor, spierscheuren- en verrekkingen en een slijmbeursontsteking.
De echografie wordt dus vooral ingezet wanneer een extra hulpmiddel nodig heeft om een betere diagnose te stellen. Tijdens het maken van een echo maakt de fysiotherapeut gebruik van een echokop met gel. De echokop en de gel kunnen soms wat koud aanvoelen. Het maken van een echo is pijnloos. De fysiotherapeut beweegt met de echokop over het lichaamsdeel waar de klachten zich bevinden om zo onderliggende structuren in beeld te krijgen. Het onderzoek duurt ongeveer een halfuur.
Nadat de fysiotherapeut de echo heeft gemaakt wordt er een diagnose vastgesteld. De fysiotherapeut zal dan samen met u een persoonlijk behandelplan opstellen. Bij Praktijk Kevenaar werken we altijd met een plan op maat, dat past bij uw leefstijl, dagelijkse activiteiten en persoonlijke doelen.
Een behandelplan omvat het aantal behandelingen dat nodig is om u van uw klachten af te helpen en welke vormen van fysiotherapie noodzakelijk zijn om u zo snel mogelijk van uw klachten af te helpen. Dit kan bijvoorbeeld een combinatie zijn van manuele– en oefentherapie, shockwave therapie, (sport)massages en dry needling.
Tijdens of na uw behandeltraject kan er opnieuw een echo gemaakt worden om zo een vergelijking te kunnen maken de eerste. Hierdoor kan de fysiotherapeut uw behandelplan aanpassen, indien uw herstel achter of juist voorspoediger loopt.
Wordt uw echografie vergoed?
Praktijk Kevenaar Fysiotherapie heeft contracten en afspraken met vrijwel alle zorgverzekeraars. In bijna alle gevallen wordt uw behandeling volledig vergoed vanuit uw (aanvullende) zorgverzekering. Indien een echo noodzakelijk is voor uw behandeling, dan wordt dit vergoed vanuit uw verzekeraar. Er zijn dan geen (extra) kosten verbonden aan het maken van een echo. Heeft u last van een blessure, acute of chronische klachten? Maak dan eenvoudig en snel online een afspraak via onze website of neem telefonisch contact met ons op.