Wat is medical taping?
Medical taping is een behandelmethode waarbij een elastisch stuk kinesiotape wordt gebruik om uw spieren en gewrichten te ondersteunen, zonder uw bewegingsvrijheid te beperken. Naast de ondersteunende werking bevordert de tape het natuurlijke herstelproces van het lichaam wanneer u bijvoorbeeld last heeft van een blessure, spierscheur- of verrekking, ontsteking, vochtophoping of hooikoorts.
Wanneer medical taping?
Onze gewrichten, spieren en pezen en zijn constant in beweging. Bovendien spelen ze een belangrijke rol in de bloedcirculatie. Wanneer de spieren niet goed kunnen functioneren worden niet alleen uw herstel en bewegingsvrijheid beperkt, maar kunnen er ook andere klachten ontstaan. Bij Praktijk Kevenaar hebben we jarenlange ervaring in het behandelen van onze patiënten met medical taping. Hierbij kunt u denken aan patiënten met acute of chronische rugklachten, nekpijn, schouderklachten en enkelblessures. Maar ook voor patiënten die aan sportbeoefening doen en extra ondersteuning kunnen gebruiken bij het sporten is medical taping een effectieve behandelmethode.
Door het aanbrengen van de tape worden de spieren gefixeerd en geactiveerd, zonder dat u uw bewegingsvrijheid verliest. Ook zorgt de kinesiotape voor onmiddellijke pijnverlichting en drukvermindering. Nadat de tape is aangebracht kunt u uw dagelijkse activiteiten gewoon hervatten, zoals douchen, sporten en zelfs zwemmen.
Doordat de tape 24 uur per dag werkt kan uw lichaam zich sneller herstellen. Bovendien is de tape luchtdoorlatend en vochtafdrijvend, waardoor u geen last krijgt kunt krijgen van een weke huid. De kinesiotape blijft tussen de vijf en tien dagen zitten. Wanneer u last heeft van chronische of zwaardere blessures kan het noodzakelijk zijn om uw medical taping behandeling te herhalen.
Wanneer u een afspraak heeft gemaakt vindt er eerst een intakegesprek plaats met een van onze fysiotherapeuten. Dit noemen we ook wel de anamnese. Tijdens deze afspraak probeert de fysiotherapeut een beter beeld te krijgen van de ernst, aard en oorzaak van uw klachten, door u vragen te stellen over uw leefstijl, medische achtergrond en dagelijkse activiteiten.
Aanvullend daarop kan de fysiotherapeut ook een aantal tests bij u uitvoeren om uw lichamelijke functies te beoordelen. Wanneer dit onvoldoende duidelijkheid geeft is het soms nodig om een echografie te maken, zodat de fysiotherapeut uw onderliggende spieren, weefsels en structuren kan zien.
Nadat de anamnese is opgesteld maakt de fysiotherapeut een persoonlijk behandelplan dat past bij uw klachten. Uw persoonlijke behandelplan bevat het type en aantal behandelingen om u zo snel mogelijk van uw klachten af te helpen. Uw behandelplan kan bestaan uit één of meerdere behandelingen met medical taping, fysiotherapie, (sport)massages, manuele therapie, personal training en het opstellen van een persoonlijk oefenprogramma.
Als de fysiotherapeut voor medical taping als onderdeel van uw behandelprogramma kiest, zal de kinesiotape direct bij u aangebracht worden. Afhankelijk van de ernst van uw klachten zal u een aantal dagen later terug moeten komen om de tape te vervangen.
Wordt uw behandeling vergoed?
Praktijk Kevnaar heeft contracten en afspraken met bijna alle Nederlandse zorgverzekeraars. In vrijwel alle gevallen wordt uw medical taping volledig vergoed vanuit uw (aanvullende) zorgverzekering, indien dit noodzakelijk is voor uw behandeling. Heeft u last van acute of chronische klachten? Maak dan eenvoudig een afspraak via onze website of neem telefonisch contact met ons op.