Kaakfysiotherapie

Wat is kaakfysiotherapie?

Kaakfysiotherapie, ofwel craniofaciale therapie, is een specialistische behandeling binnen de fysiotherapie die u helpt bij kaakklachten, zoals tandenknarsen, het klemmen van de kaken, de mond beperkt kunnen openen en knappende kaakgewrichten, maar ook andere klachten in het hoofd-/hals gebied zoals oorsuizen, pijn rondom de ogen, aangezichtspijn, duizeligheid, hoofdpijn en nek– en schouderklachten. Bij Praktijk Kevenaar hebben we jarenlange ervaring in het succesvol behandelen van problemen aan het kaakgewricht bij patiënten van alle leeftijden.

Wanneer kaakfysiotherapie?

Wanneer u last heeft van pijn in en rondom uw kaken of pijn ervaart tijdens het kauwen kan kaakfysiotherapie een oplossing zijn voor u en is het raadzaam om een afspraak te maken om nader onderzoek te doen naar deze klachten. Kaakpijn is een veelvoorkomend probleem, echter zijn er veel patiënten die (onnodig) lang door blijven lopen met kaakproblemen. De kaak is nauw verbonden met ons gebit, de oren, nek en het halsgebied. Als er klachten ontstaan in dit gebied kan dat duiden op een disfunctie in een van deze gebieden. Kaakproblemen hoeven dus niet altijd voort te komen uit problemen aan de kaak.

Tijdens uw intakegesprek zal de fysiotherapeut onderzoeken wat de ernst, aard en oorzaak van uw kaakklachten zijn. Iedere patiënt en ieder kaakprobleem is immers anders. Soms ontstaan kaakklachten door de kaken te lang en met een te hoge spanning op elkaar te houden of door (onbewuste) overbelasting van het kaakgewricht. Maar ook een harde klap of val kunnen een oorzaak zijn van uw kaakproblemen. Daarnaast zien we steeds vaker patiënten die last hebben van stress en daardoor hun kaak- en kauwspieren overbelasten.

Ook kan de fysiotherapeut aanvullend lichamelijk onderzoek uitvoeren om zo tot de juiste kaakfysiotherapie behandeling te komen. Zo’n onderzoek bestaat uit een analyse van de bewegingen van het kaakgewricht, uw schedel, nek en de zenuwen in en rondom uw hoofd.

Na het intakegesprek zal de fysiotherapeut samen met u een kaakfysiotherapie behandelplan opstellen. Bij Praktijk Kevenaar werken we altijd met een plan op maat, afgestemd op uw persoonlijke doelen, wensen, leefstijl en dagelijkse activiteiten. Een kaakfysiotherapie behandelplan omvat het aantal en type behandelingen dat noodzakelijk is om u van uw klachten af te helpen.

Zo kan er een combinatie gemaakt worden van verschillende behandeltechnieken, zoals manuele therapie, massages, dry needling en een persoonlijk oefenplan met thuisoefeningen zodat u leert om de mond- en kaakspieren goed te gebruiken en ontspannen. Onze kaakfysiotherapie behandelingen zijn er altijd op gericht om u zo snel mogelijk van uw klachten af te laten komen en nieuwe klachten te voorkomen.

Wordt uw behandeling vergoed?

Praktijk Kevenaar Fysiotherapie heeft contracten en afspraken met bijna alle Nederlandse zorgverzekeraars. In vrijwel alle gevallen wordt uw kaakfysiotherapie volledig vergoed vanuit uw (aanvullende) zorgverzekering. Heeft u last van acute of chronische of klachten? Maak dan vandaag nog een afspraak via onze website of neem telefonisch contact met ons op.