Kaakklachten

Kaakklachten

Kaakklachten zijn een verzamelnaam voor alle klachten in en rondom uw kaken. Maar ook hoofdpijn, nekpijn, duizeligheid en aangezichtspijn kunnen nauw verbonden zijn met kaakklachten. Kaakfysiotherapie, ofwel craniofaciale therapie, is een specialistische behandeling binnen de fysiotherapie. Deze behandeling is erop gericht om kaak gerelateerde klachten, zoals tandenknarsen, blokkeren of klemmen van de kaken, oorsuizen, pijn rondom de ogen, aangezichtspijn, duizeligheid, beperkte beweeglijkheid van de mond, knappende kaakgewrichten, hoofdpijn en nek– en schouderklachten op te lossen. Kaakproblemen komen bij patiënten van alle leeftijden voor. Om deze klachten te laten behandelen hoeft u niet altijd naar de tandarts. Bij Praktijk Kevenaar Fysiotherapie hebben we jarenlange ervaring met het succesvol behandelen van kaakproblemen.

Hoe ontstaan kaakklachten?

Kaakklachten kunnen plots of juist heel geleidelijk ontstaan. Het kaakgewricht is een veelgebruikt gewricht. Om te kunnen praten, eten en drinken, tanden poetsen en geeuwen hebben we immers de kaak nodig. Kaakklachten worden meestal veroorzaakt door een disfunctie van de kaakspieren of door problemen in het kaakgewricht. Hier vallen ook klachten onder die op het oog niets met de kaken te maken lijken te hebben, maar wel voor problemen in dit gebied kunnen zorgen.

Hierbij kunt u denken aan oorpijn- en oorsuizen, hoofdpijn en nekklachten. Veel kaakproblemen ontstaan door het verkeerd gebruiken van de kaken, zoals klemmen, knarsen, veel kauwgum kauwen, uw tong tegen uw gehemelte aanpersen en zelfs stress kan een rol spelen. Andere oorzaken van kaakklachten zijn:

  • (over)vermoeide kauwspieren
  • slijtage van het kaakgewricht of het gebit
  • spanning in de kaakspieren
  • overbelasting van de kauw- en kaakspieren
  • afwijkende stand van de kaken
  • veelvuldig nagelbijten
  • verkeerde slaaphouding
  • spanning in de nek

Hoe worden kaakklachten behandeld?

Omdat de kaak een complex gewricht is, is het belangrijk om de juiste behandeling toe te passen. Kaakproblemen kunnen een behoorlijke beperking vormen in uw dagelijkse activiteiten en daarom is het aan te raden om zo snel mogelijk een afspraak te maken bij acute of chronische kaakklachten. Wij vinden het belangrijk om samen met u te kijken naar uw leefstijl, gewoontes, dagelijkse activiteiten en medische geschiedenis om zo tot de juiste behandeling voor uw kaakproblemen te komen.

Een van de meest effectieve manieren om kaakproblemen te behandelen is manuele therapie. Hierbij worden de gewrichten en spieren in en rondom uw kaken op een positieve gemanipuleerd. Vaak voelt u al direct verlichting. Echter is het soms noodzakelijk om een combinatie van therapieën toe te passen. Naast reguliere fysiotherapie bieden wij ook specialistische behandelingen, zoals dry needling, shockwave therapie, leefstijl coaching en medical taping.

Bij Praktijk Kevenaar kunt u eenvoudig online een afspraak maken met een van onze fysiotherapeuten. Tijdens het intakegesprek kijken we samen met u naar uw kaakklachten, medische historie en leefstijl. Ook kan de fysiotherapeut ervoor kiezen om een echo te maken om zo onderliggende structuren, spieren en zenuwen zichtbaar te maken. Zo kan de fysiotherapeut een beter beeld krijgen van uw kaakklachten en tot de juiste behandeling voor uw kaakproblemen te komen.

Wordt uw behandeling vergoed?

Praktijk Kevenaar Fysiotherapie heeft afspraken met de meeste zorgverzekeraars in Nederland. In vrijwel alle gevallen wordt de behandeling van uw kaakklachten dus volledig vergoed vanuit uw (aanvullende) zorgverzekering. Heeft u last van pijn in uw kaken en wilt u snel van uw klachten af? Maak dan snel een afspraak via onze website of neem telefonisch contact met ons op.