Parkinson

Wat is Parkinson?

Wanneer u gediagnostiseerd bent met de ziekte van Parkinson brengt dit veel emoties en vragen met zich mee. Dit ingrijpende nieuws betekent ook dat uw leven er anders uit gaat zien en dat u mogelijk tegen problemen gaat aanlopen. Vanzelfsprekende dagelijkse activiteiten gaan plots niet meer zo makkelijk. Wij begrijpen dat dit een ingrijpende gebeurtenis voor u is. Bij Praktijk Kevenaar Fysiotherapie zijn wij gespecialiseerd in het begeleiden van patiënten met de ziekte van Parkinson. Ook zijn wij aangesloten bij ParkinsonNet om u zo de best mogelijke zorg te kunnen bieden.

De ziekte van Parkinson is een ziekte van de hersenen. Daardoor zijn de klachten die hieruit voortvloeien ook zeer complex en voor iedere patiënt anders. De meest bekende klachten die bij dit ziektebeeld horen zijn trillen en stijfheid. Ook kunnen er problemen ontstaan met uw houding, evenwicht en motoriek. Omdat dit een progressieve ziekte is betekent dit dat uw klachten niet te genezen zijn en naar verloop van tijd zullen verergeren. Onze behandeling is er dan ook op gericht om uw zelfstandigheid te behouden door u te voorzien van tips, adviezen en begeleiding tijdens het bewegen. Actief bewegen is belangrijk. Wij helpen u graag om dit op een verantwoorde en veilige manier te doen. Hiermee kunnen we de risico’s op een val, rug-, schouder– en nekklachten verminderen.

Bij de ziekte van Parkinson heeft u een dopaminetekort in uw hersenen, door een beschadiging aan de zenuwcellen die dopamine produceren. Hoe dit precies komt is helaas nog onbekend. Dopamine zorgt ervoor dat er signalen doorgegeven worden van de ene naar de andere hersencel. Een tekort aan dopamine leidt tot moeilijkheden in de aansturing van de spieren, waardoor problemen ontstaan met bewegen en praten. Daarnaast kan er sprake zijn van stemmingswisselingen, verwardheid, geheugen- , slaap- en concentratieproblemen. De ernst en de ontwikkeling van de symptomen verschilt van patiënt tot patiënt en laat zich zelden voorspellen.

Wanneer fysiotherapie bij Parkinson?

Nadat u uw diagnose heeft gekregen ontstaat er een behandeltraject waarin verschillende zorgverleners nauw samenwerken om u zo goed mogelijk te begeleiden. Bij Praktijk Kevenaar Fysiotherapie zijn wij gespecialiseerd in het behandelen van patiënten met de ziekte van Parkinson. Wij werken uitsluitend met behandelingen op maat, die afgestemd worden op uw klachten, persoonlijke situatie en dagelijkse activiteiten.

Nadat u een doorverwijzing heeft gekregen of een afspraak met ons heeft gemaakt zullen we een intakegesprek met u voeren. Het doel van dit gesprek is om een beter beeld te krijgen van uw klachten, beweeglijkheid en belastbaarheid. Samen zoeken we dan naar de juiste behandeling. Fysiotherapie bij Parkinson bestaat uit meerdere behandelingen en een combinatie van therapievormen. Voor sommige patiënten betekent dit leren om zo goed mogelijk te kunnen bijven bewegen en voor andere om ‘normale’ dagelijkse activiteiten te blijven uitvoeren, zoals (trap)lopen, boodschappen doen of in- en uit de auto stappen. Ook kunnen we u behandelen wanneer u last heeft van pijnklachten aan uw nek, rug of schouders. Wat uw wensen ook zijn, u als patiënt staat bij ons centraal.

Wordt uw fysiotherapie vergoed?

Praktijk Kevenaar fysiotherapie heeft contracten en afspraken met bijna alle Nederlandse zorgverzekeraars, zoals CZ, VGZ en het Zilveren Kruis en is aangesloten bij ParkinsonNet. Uw Parkinson behandeling dus volledig vergoed vanuit uw (aanvullende) zorgverzekering. Heeft u last van acute of chronische klachten? Maak dan eenvoudig een afspraak via onze website of neem telefonisch contact met ons op.