Handfysiotherapie

Wat is handfysiotherapie?

Handfysiotherapie is een specialistische behandeling binnen de fysiotherapie die u helpt bij handklachten, zoals pijn, stijfheid, zwellingen, tintelingen in uw handen of (plotseling) krachtverlies. Bij Praktijk Kevenaar hebben we jarenlange ervaring in het succesvol behandelen van handproblemen bij patiënten van alle leeftijden.

De handen zijn een van onze belangrijkste lichaamsdelen die tevens vrijwel constant gebruikt worden. Bovendien hebben de handen een complexe anatomie en mede daardoor is de juiste behandeling voor uw handklachten cruciaal om u van uw klachten af te helpen en nieuwe klachten in en rondom de handen te voorkomen. De handen zijn nauw verbonden aan onze polsen en onderarmen. Daardoor kan klein handletsel al voor grote problemen zorgen. In extreme gevallen kunnen handklachten zo ernstig zijn dat iedere beweging moeizaam gaat en pijn doet.

Wanneer handfysiotherapie?

Klachten aan de handen en polsen komen voor bij patiënten van alle leeftijden en kunnen allerlei oorzaken hebben. Soms ontstaan hand- en polsklachten geleidelijk door overbelasting, veel achter de computer werken (en een verkeerde houding aannemen), door sport, spel of door een blessure of operatie. Ook zijn er mensen die meer risico lopen op handklachten. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan kappers. Kortom, iedere handklacht en iedere patiënt is anders. Daarom bieden wij altijd handfysiotherapie behandelingen op maat.

Letsels en aandoeningen in en rondom de handen hebben vaak een duidelijk aanwijsbare oorzaak. Onze handen bestaan uit spieren, pezen, banden, botten, gewrichten en zenuwen. Andere oorzaken van handklachten zijn reuma, artrose, peesonstekingen, RSI, een botbreuk en instabiliteit in de polsen. Wanneer u last heeft van pijn in en rondom uw handen of pijn ervaart tijdens het gebruiken van uw handen en/of polsen is het raadzaam om een afspraak te maken om nader onderzoek te doen naar deze klachten. Handklachten zijn een veelvoorkomend probleem, echter zijn er veel patiënten die (onnodig) lang door blijven lopen met pijnklachten.

Nadat u een afspraak heeft gemaakt volgt er een intakegesprek met een van onze fysiotherapeuten die gespecialiseerd is in handfysiotherapie. Tijdens het intakegesprek, ook wel anamnese genoemd wordt onderzocht wat de ernst, aard en oorzaak van uw klachten zijn. Ook kan de fysiotherapeut aanvullend lichamelijk onderzoek uitvoeren om zo tot de juiste handfysiotherapie behandeling te komen. Zo’n onderzoek bestaat vaak uit een analyse van de bewegingen van het handen en polsen. Wanneer dit niet voldoende duidelijkheid biedt kan de fysiotherapeut er ook voor kiezen om een echografie te maken om zo uw onderliggende structuren in beeld te brengen.

Na het intakegesprek zal de fysiotherapeut samen met u een handfysiotherapie behandelplan opstellen. Bij Praktijk Kevenaar werken we altijd met een plan op maat, afgestemd op uw persoonlijke doelen, wensen, leefstijl en dagelijkse activiteiten. Een handfysiotherapie behandelplan omvat het aantal en type behandelingen dat noodzakelijk is om u van uw klachten af te helpen.

Zo kan er een combinatie gemaakt worden van verschillende behandeltechnieken, zoals manuele therapie, massages, medical taping, dry needling en een persoonlijk oefenplan met thuisoefeningen zodat u leert om uw polsen en handen op de juiste manier te gebruiken en te ontspannen. Onze handfysiotherapie behandelingen zijn er altijd op gericht om u zo snel mogelijk van uw klachten af te laten komen en nieuwe klachten te voorkomen.

Wordt uw behandeling vergoed?

Praktijk Kevenaar Fysiotherapie heeft contracten en afspraken met bijna alle Nederlandse zorgverzekeraars, zoals CZ, VGZ en Het Zilveren Kruis. In vrijwel alle gevallen wordt uw handfysiotherapie volledig vergoed vanuit uw (aanvullende) zorgverzekering. Heeft u last van acute of chronische of klachten? Maak dan vandaag nog een afspraak via onze website of neem telefonisch contact met ons op.