Oedeemklachten

Oedeemklachten

Bij Praktijk Kevenaar Fysiotherapie behandelen wij dagelijks patiënten met uiteenlopende klachten. Naast reguliere fysiotherapie voor veelvoorkomende klachten zoals rug-, nek- en schouderklachten, bieden wij ook specialistische behandelingen aan zoals oedeemfysiotherapie. Wij zijn een van de weinige fysiotherapie praktijken in Noord-Brabant die jarenlange ervaring hebben met deze behandeling.

Een oedeem is een abnormale ophoping van vocht in het weefsel die veroorzaakt wordt door een verstoring in de aan- en afvoer van vocht of beschadiging aan het lymfestelsel. Het lymfestelsel bestaat uit lymfeklieren die de vochtafdrijving in ons lichaam reguleren. Wanneer deze niet goed functioneren of defect zijn kan er een vochtophoping ofwel oedeem ontstaan. Oedeemklachten zijn erg vervelend en te herkennen aan een zwaar gevoel, spanning of stuwing van de huid. Als deze klachten onbehandeld blijven, kunnen ze verergeren en zorgen voor een zwelling in uw lichaamsdeel en zelfs leiden tot andere lichamelijke klachten en ongemakken.

Hoe ontstaan oedeemklachten?

Oedeemklachten kunnen op verschillende plekken in uw lichaam ontstaan. Enkele voorbeelden hiervan zijn uw voeten of enkels, benen, buik, armen, borst, flank, oksels, gezicht en halsgebied. Wanneer de aanvoer van vocht groter is dan de afvoer kan er een oedeem ontstaan. Meestal is een oedeem terug te leiden naar een duidelijk aanwijsbare oorzaak, zoals:

  • door hart-, lever- of nierfalen
  • door een operatie
  • door trombose
  • door een lymfevatbeschadiging
  • door littekens
  • door een bloedvatbeschadiging
  • door ondervoeding
  • door langdurig staan of zitten
  • door zwangerschap

Hoe worden oedeemklachten behandeld?

Normaliter lost ons lichaam een vochtophoping zelf op, maar wanneer dat niet het geval is, kan oedeemfysiotherapie een uitstekende oplossing bieden. Oedeemfysiotherapie is erop gericht om u van uw oedeemklachten af te laten komen. Nadat u een afspraak met onze oedeemfysiotherapeute heeft gemaakt, volgt er een intakegesprek, ook wel anamnese genoemd.

Tijdens de anamnese probeert de oedeemfysiotherapeute middels een vraaggesprek en aanvullend lichamelijk onderzoek te achterhalen wat de ernst en oorzaak van uw klachten is. Op basis van de anamnese wordt er samen met u een persoonlijk behandelplan opgesteld. Zo’n behandelplan omvat het aantal oedeemfysiotherapie behandelingen en eventuele andere therapievormen die vereist zijn om u zo snel mogelijk van uw klachten af te helpen.

Oedeemtherapie kan bestaan uit manuele lymfedrainage, oefentherapie, taping, compressie en ademhalingstechnieken en het geven van advies en voorlichting. Voor de behandeling van uw oedeem heeft u geen doorverwijzing van uw arts nodig. Bij Praktijk Kevenaar Fysiotherapie kunt u eenvoudig online een afspraak maken met onze oedeemfysiotherapeute.

Wordt uw behandeling vergoed?

Praktijk Kevenaar Fysiotherapie heeft afspraken met de meeste zorgverzekeraars in Nederland. In vrijwel alle gevallen wordt uw oedeemfysiotherapie behandeling dus volledig vergoed vanuit uw (aanvullende) zorgverzekering. Heeft u last van oedeem en wilt u snel van uw klachten af? Maak dan snel een afspraak via onze website.