Schouderrevalidatie

Wat is schouderrevalidatie?

Bij Praktijk Kevenaar Fysiotherapie zijn we niet alleen gespecialiseerd in behandelen van rug- en nekklachten, maar behandelen we ook dagelijks patiënten met schouderklachten. Hierbij kunt u denken aan slijtage in de schouders, slijmbeursontstekingen, na een val of tijdens het herstellen van een schouderoperatie. Een schouderrevalidatie traject is erop gericht om u op een snelle en verantwoorde manier te laten herstellen en uw belastbaarheid te verhogen zodat u uw dagelijkse activiteiten weer kunt hervatten.

De schouder is een van de meest complexe gewrichten van ons lichaam. Hierdoor is de juiste schouderrevalidatie van belang voor uw herstel. Het schoudergewricht bestaat uit spieren, botten, pezen en banden die in constante verbinding staan met de omliggen spieren en pezen, zoals het hoofd en de nek. Als u last heeft van schouderklachten kan dit betekent dat er een stoornis in de schouder zit. Dit soort klachten kunnen, wanneer ze niet op juiste manier worden behandeld, leiden tot nare klachten in en rondom het schoudergebied. In sommige gevallen kunnen deze klachten zelfs gaan uitstralen naar de armen, nek en de rug.

Juist omdat het schoudergewricht zo complex is en in verbinding staat met andere gebieden kunnen schouderklachten verschillende oorzaken hebben. Alvorens we van start gaan met uw schouderrevalidatie zullen we de oorzaak moeten achterhalen. Oorzaken die veel voorkomen zijn: overbelasting van de schouders, een verkeerde beweging maken of tillen, te lang en vooraf gebogen in dezelfde houding zitten, een beknelde zenuw of een (slijmbeurs)ontsteking. Deze klachten kunnen plots opkomen of langzaam ontstaan. Ook problemen in de rug en nek kunnen tot schouderproblemen leiden.

Wanneer is schouderrevalidatie noodzakelijk?

Als u last heeft van acute of chronische schouderklachten en hier zo snel mogelijk van af wilt is het raadzaam om zo snel mogelijk een afspraak te maken met een van onze fysiotherapeuten die gespecialiseerd is in schouderrevalidatie. Tijdens de eerste afspraak zal de fysiotherapeut middels een vraaggesprek proberen te achterhalen wat de ernst en oorzaak van uw schouderproblemen is om zo tot de juiste schouderrevalidatie behandeling te komen. Ook kan de fysiotherapeut ervoor kiezen om naast lichamelijk onderzoek, aanvullend onderzoek te doen door een echo te maken van de plaats waar uw klachten zich bevinden.

Het onderzoek heeft als doel om de mobiliteit en belastbaarheid van uw schouder(s) te bepalen om zo het juist behandelplan voor u op te stellen. Tijdens het schouderrevalidatie traject wordt er ook gekeken naar uw conditie en persoonlijke doelen voor de toekomst. Middels een behandelplan op maat wordt op uw eigen tempo gewerkt aan het verhogen van de belastbaarheid en het verbeteren van de schouderfunctie.

Het behandelplan omvat het aantal en type behandelingen dat nodig zijn voor uw schouderrevalidatie. De behandelingen kunnen bestaan uit meerdere therapievormen, zoals een persoonlijk oefenprogramma met thuisoefeningen, manuele therapie, dry needling, shockwave therapie, medical taping en (sport)massages.

Wordt schouderrevalidatie vergoed?

Praktijk Kevenaar Fysiotherapie heeft contracten en afspraken met zo goed als alle zorgverzekeraars in Nederland, zoals CZ, VGZ en het Zilveren Kruis. In vrijwel alle gevallen wordt uw schouderrevalidatie behandeling volledig vergoed vanuit uw aanvullende zorgverzekering wanneer dit vereist is voor uw herstel. Heeft u last van een acute blessure, chronische klachten of wilt van uw schouderklachten afkomen? Maak dan eenvoudig een afspraak via onze website of neem telefonisch contact met ons op.