Manuele therapie

Wat is manuele therapie?

Manuele therapie is een behandelmethode binnen de fysiotherapie waarbij uw spieren en gewrichten op een positieve manier gemanipuleerd worden. Deze techniek wordt in de volksmond ook wel ‘kraken’ genoemd. Door het manipuleren van uw spieren en gewrichten voelt u vaak direct een pijnverlichting. Manuele fysiotherapie is pijnloos en vaak voelt u zich na de behandeling al een stuk beweeglijker. Bij Praktijk Kevenaar Fysiotherapie hebben we jarenlange ervaring in het succesvol behandelen van onze patiënten met manuele therapie.

Wanneer manuele therapie?

Indien u (pijn)klachten ervaart aan uw wervelkolom of ledematen, u slecht kunt bewegen of een duidelijk aanwijsbare pijn in een bepaald gewricht ervaart, dan kan manuele therapie een uitkomst bieden. Hierbij kunt u denken aan problemen met het draaien en buigen van uw enkels, knieënrug of nek, kaak– en hoofdpijn, of andere klachten aan uw gewrichten. Wanneer u dit soort klachten ervaart, betekent dat in veel gevallen dat er iets niet helemaal in orde is. Zeker als er sprake is van aanhoudende klachten is het raadzaam om een afspraak te maken zodat u weer pijnvrij door het leven gaat.

Wanneer u een afspraak heeft gemaakt vindt er eerst een intake (anamnese) plaats met een van onze fysiotherapeuten die gespecialiseerd is in manuele therapie. Tijdens de anamnese wordt uitvoerig gekeken naar uw lichamelijke functies en belastbaarheid en stelt de fysiotherapeut vragen over de ernst en aard van uw klachten. Wanneer dit onvoldoende duidelijkheid biedt kan de fysiotherapeut er ook voor kiezen om een echografie te maken, om zo een nog beter beeld te krijgen uw onderliggende spieren, weefsels en gewrichten.

Na de anamnese wordt een persoonlijk behandelplan met u opgesteld. Soms kan de fysiotherapeut al direct starten met de manuele therapie. Bij ernstige of hardnekkige blessures zijn vaak meer sessies nodig om een verbetering te zien in beweeglijkheid en mobiliteit. In sommige gevallen kan de fysiotherapeut, naast manuele therapie, meerdere behandelmethodes toepassen. Bij Praktijk Kevenaar bieden we, naast reguliere fysiotherapie behandelingen, ook verschillende specialistische therapievormen aan zoals dry needling, kaakfysiotherapie en shockwave therapie.

Wordt uw behandeling vergoed?

Praktijk Kevenaar Fysiotherapie heeft overeenkomsten met bijna alle zorgverzekeraars in Nederland. In vrijwel alle gevallen wordt uw manuele therapie volledig vergoed vanuit uw (aanvullende) zorgverzekering. Heeft u last rug-, nek-, schouderklachten, of andere klachten? Maak dan eenvoudig een afspraak via onze website of neem telefonisch contact met ons op.