Shockwave therapie

Wat is shockwave therapie?

Shockwave therapie is een zeer effectieve behandeling voor chronische of zwaardere blessures waarbij gebruik gemaakt wordt van geluidsgolven. De officiële naam van shockwave therapie is ESWT (Extracorporal Shock Wave Therapy). Shockwave therapie is een innovatieve en vrij onbekende behandelmethode voor veel patiënten.

Praktijk Kevenaar Fysiotherapie is een van de weinige fysiotherapie praktijken in Noord-Brabant die beschikt over deze mogelijkheid. In onze praktijk hebben wij de beschikking over zowel radiale (RSWT) als gefocusseerde shockwave (FSWT), waardoor kunnen we een zeer breed scala aan klachten kunnen behandelen.

Tijdens de shockwave behandeling bedient de fysiotherapeut een apparatuur waar geluidsgolven uitkomen, die onder een bepaalde druk door de huid naar de plek van de blessure gestuurd worden. De geluidsgolven gaan door de huid en stimuleren zowel de bloedsomloop als de stofwisseling in en rondom het gebied waar de blessure zich bevindt. Door de trillingen van de geluidsgolven ontstaat er een ‘shock’ dat een microtrauma oplevert. Dit zorgt ervoor dat de natuurlijke genezing gestimuleerd wordt en het lichaam de blessure heelt.

Wanneer shockwave therapie?

Wanneer u last heeft van chronische klachten of zwaardere blessures, ontstekingen en spierverrekkingen kan shockwave therapie een enorme uitkomst bieden. Hierbij kunt u denken aan klachten en aandoeningen zoals hielspoor, peesverkalking in de schouder, springscheen, tennisarm en nekklachten.

Met shockwave therapie worden uw klachten op een diepliggend niveau behandeld, waardoor de pijn afneemt en u sneller van uw klachten geneest. Bij Praktijk Kevenaar is shockwave inmiddels een vertrouwde behandeling om onze patiënten van hun klachten af te helpen zodat ze hun dagelijkse activiteiten weer kunnen hervatten.

Nadat u een afspraak heeft gemaakt vindt er eerst een intake (anamnese) plaats, waarbij de fysiotherapeut een goed beeld probeert te krijgen van de ernst, aard en oorzaak van uw klachten. Tijdens de anamnese zal de fysiotherapeut ook lichamelijk onderzoek uitvoeren. Wanneer de fysiotherapeut een extra hulpmiddel nodig heeft om een betere diagnose te stellen kan ervoor gekozen worden om gebruik te maken van echografie. Tijdens de echografie worden uw onderliggende structuren zichtbaar op een monitor.

Soms is een regulier behandelplan niet voldoende om u van uw blessures en pijn af te helpen. In dat geval kan shockwave een oplossing bieden om u van uw klachten af te helpen. Bij de shockwave behandeling wordt er gel aangebracht op het lichaamsdeel van uw klacht. De gel kan koud aanvoelen en is bedoeld om de geluidsgolven beter te laten geleiden. Via de behandelkop richt de fysiotherapeut de geluidsgolven naar de kern van uw blessure. De intensiteit en frequentie van de geluidsgolven kunnen aangepast worden om zo een optimale resultaat te behandelen. Sommige patiënten kunnen de shockwave behandeling als onprettig of pijnlijk ervaren. De fysiotherapeut zal altijd rekening houden met uw pijnbeleving en de behandeling daarop aanpassen.

Bij ernstige blessures kan het noodzakelijk zijn om meerdere shockwave behandelingen toe te passen in combinatie met andere therapievormen, zoals reguliere fysiotherapie, sport fysiotherapie, manuele therapie, dry needling, (sport)massages en personal training. Shockwave therapie behandelingen bestaan over het algemeen uit vier tot zes behandelingen met een rustperiode van één week tussen de volgende behandeling. Bij Praktijk Kevenaar werken we altijd met een behandelplan op maat, afgestemd op uw persoonlijke leefstijl, dagelijkse activiteiten en doelen.

Wordt uw shockwave therapie vergoed?

Praktijk Kevenaar Fysiotherapie heeft contracten en afspraken met bijna alle Nederlandse zorgverzekeraars. In vrijwel alle gevallen wordt uw behandeling volledig vergoed vanuit uw (aanvullende) zorgverzekering. Shockwave therapie valt echter niet onder de verzekerde zorg. Daarom rekenen wij een kleine eigen bijdrage voor deze behandeling. Heeft u last van een blessure, acute of chronische klachten? Maak dan eenvoudig en snel online een afspraak via onze website of neem telefonisch contact met ons op.