Dry needling

Wat is dry needling?

Dry needling is een zeer effectieve en vrijwel pijnloze behandelmethode die ingezet wordt wanneer u last heeft van spierknopen, ofwel 'triggerpoints'. Triggerpoints zijn een bundel spiervezels die onder constante spanning staan en daardoor als een matige tot ernstige verharding gaan aanvoelen. Omdat deze verklevingen zich dieper bevinden, zijn reguliere behandelingen zoals (sport)massages vaak niet effectief genoeg om de verhardingen te bereiken. Tijdens een dry needling behandeling worden uw spieren (kort) en heel gericht aangeprikt met een dun acupunctuurnaaldje om zo kleine verhardingen in uw spieren op te lossen. De fysiotherapeut spuit dus géén vloeistof in uw lichaam. Door het aanprikken van de verklevingen in de diepere laag worden uw spieren getriggerd. Als reactie daarop 'springen ze als het ware terug' en raken ze weer ontspannen.

Wanneer dry needling?

Bij Praktijk Kevenaar Fysiotherapie zetten we dry needling vaak in bij patiënten die last hebben van hoofdpijn, nekpijn en hevige rug– en schouderklachten. Maar ook bij patiënten die bijvoorbeeld een beroep uitoefenen waarbij ze langdurig zitten, autorijden of juist de hele dag moeten staan. Door dit soort herhaaldelijke bewegingen of juist een gebrek aan beweging kunnen uw spieren vast komen te zitten. Ook zien wij veel patiënten die last hebben van stressklachten die zich uiten in pijnlijke, vastzittende of vermoeide spieren.

Tijdens uw intakegesprek zal de fysiotherapeut proberen te achterhalen wat de ernst, oorzaak en aard van uw klachten zijn door u vragen te stellen over uw leefstijl, dagelijkse activiteiten, sportbeoefening en medische achtergrond. Wanneer de fysiotherapeut ervoor kiest om dry needling als behandeling voor uw klachten in te zetten kan dit in veel gevallen al direct tijdens uw afspraak.

Indien er sprake is van zeer ernstige of meerdere verklevingen kan het noodzakelijk zijn om meer dry needling behandelingen in te zetten, of een combinatie van dry needling en andere fysiotherapie behandelingen. Het aanprikken van de spieren kan soms als onprettig worden ervaren, maar is vrijwel pijnloos. Vaak voelt u direct al een verlichting. Na uw behandeling kunt een zwaar of vermoeid gevoel in uw spieren ervaren of spierpijn krijgen. Dit gevoel gaat binnen enkele dagen vanzelf weer over. Na uw behandeling kunt u uw dagelijkse activiteiten en sportbeoefening gewoon voortzetten.

Wordt uw behandeling vergoed?

Praktijk Kevenaar Fysiotherapie heeft contracten en afspraken met bijna alle zorgverzekeraars in Nederland. In vrijwel alle gevallen wordt uw dry needling volledig vergoed vanuit uw (aanvullende) zorgverzekering. Heeft u last van acute of chronische spierpijn- of klachten? Maak dan eenvoudig en snel online een afspraak of neem telefonisch contact met ons op.